245923433 387436773094900 5794325178025875218 n


Är du höger- eller vänsterhjärnestyrd?

Det sägs att din kropp avslöjar om du låter dig domineras av din vänstra eller av din högra hjärnhalva. Testa!

Knäpp händerna och se efter vilken tumme som ligger överst:
Hur känns det om du lägger händerna så att den andra tummen ligger överst?
Vilken tumme känns bäst?
Den högra hjärnhalvan styr vänster kroppshalva och vice versa, så om den vänstra tummen ligger överst, antyder det en dominant högra hjärnhalva.

Lägg armarna i kors:
Vilken hand ligger uppåt på överarmen?
Prova hur det känns tvärtom.

Har du en preferens för ena sidan i testerna ovan?
Vilken hjärnhalva är mer dominant hos dig?

Det sägs också att:
den som har en dominant högerhjärna …
… helst vill sitta på vänster sida i en föreläsningssal
… lägger ramen först vid pusselbygge

den som har en dominant vänsterhjärna …
… helst vill sitta på höger sida i en föreläsningssal
… lägger pusslet bit för bit

den som använder båda halvorna i samma utsträckning
… föredrar att sitta i mitten av en föreläsningssal
… tittar rakt fram på den han/hon talar med

Kroppsrörelser ökar inlärningsförmågan

brain-gym-big.jpg

 

 

Hjärngympa, Brain Gym eller Edu-K - Educational Kinesiology – utvecklades av Dr. Paul E. Dennison. Det hela går ut på att man genom särskilda kroppsrörelser kan öka inlärningsförmågan. Forskare menar att mer än 90% av orsakerna till inlärningsblockering är stress, och hjärngymparörelserna syftar till att minska stressen och på så vis också till att förbättra samarbetet mellan den högra och den vänstra hjärnhalvan.

 

Så här går det till

Några exempel på enkel och effektiv hjärngympa

lazy-8sStå upp. Sträck ut armen framför dig. Håll tummen rakt upp och rita en liggande åtta i luften. Låt ögonen följa tummen, men håll huvudet stilla. Gör åtta stora åttor i luften åt ena hållet. Byt håll och gör lika många åttor åt andra hållet. Gör till sist övningen med båda händerna ihop.

 

 

hook-upsSitt ner. Sträck ut armarna rakt framför dig. Korsa armarna och knyt händerna. För de knutna händerna nedåt och in mot bröstet och låt dem vila mot bröstkorgen. Sträck ut benen framför dig och korsa dem vid vristerna. Blunda och sitt så en stund för att samla dig.

 

 

 

crawlStå upp. Lyft vänster knä och för höger armbåge mot knät. För samtidigt vänster arm bakom kroppen. Byt till höger knä - vänster armbåge. Du balanserar alltså omväxlande på den högra, omväxlande på den vänstra foten. Gör övningen minst åtta gånger.

 

 

 

 

 

Stå på alla fyra och svanka med ryggen - både huvudet och baken ska upp. Kryp med långsamma rörelser framåt genom att försiktigt lyfta ett ben i taget en decimeter framåt. Knät och handen ska lyftas 3-5 cm över marken och det ska vara bakre delen av kroppen som tar initiativet och styr. Fortsätt krypa i sju minuter. Andas ut och in i takt med rörelsen.

Gnugga och dra i öronen – uppifrån och ner för att låta hörselsinnet återhämta sig från alla brummande maskiner och surrande fläktar. Sådana ljud är påfrestande för hjärnan.